Kresťania slávia prvú pôstnu nedeľu 40-dňového pôstu pred Veľkou nocou

17.02.2013 Bratislava

Bratislava 17. februára (TASR) - Kresťania na Slovensku i vo svete slávia dnes prvú pôstnu nedeľu 40-dňového pôstu pred najväčšími cirkevnými sviatkami - Veľkou nocou. Počas bohoslužieb si pripomínajú význam pokánia, pôstu, modlitieb, zmierenia s Bohom i ľuďmi a lásky k blížnym.

Vážnosť tohto času pripomína aj fialová farba chrámového rúcha v katolíckych kostoloch. Duchovní povzbudzujú veriacich k častejším modlitbám a čítaniu Božieho slova, k pokániu, k tomu, aby viac pozornosti venovali svojím blízkym či ľuďom, ktorí potrebujú pomoc.

V Rímskokatolíckej cirkvi sa v období predveľkonočného pôstu konajú v kostoloch alebo na kalváriach v piatky a nedele pobožnosti Krížovej cesty ako spomienky na Kristovo utrpenie. Napríklad, už dnes popoludní sa uskutoční prvá z tradičných pôstnych krížových ciest na banskobystrickú kalváriu. V Bratislave sa obvykle konajú v čase Veľkého pôstu Krížové cesty v Katedrále sv. Martina, v Kostole Panny Márie Snežnej a iných miestach. V Katolíckej cirkvi sa v čase pôstu dodržiava v stredy a piatky zdržanlivosť od mäsa. Na prvú pôstnu nedeľu sa v katolíckych kostoloch zvykne konať zbierka na charitu.

V Rímskokatolíckej cirkvi sa tento rok 40-dňový pôst začal na Popolcovú stredu - 13. februára. Pôstne obdobie obsahuje šesť pôstnych nediel. Posledná, šiesta je známa ako Nedeľa utrpenia Pána či Kvetná nedeľa.

Prvú pôstnu nedeľu si dnes pripomínajú aj evanjelici

Aj veriaci Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) si dnes pripomínajú prvú pôstnu nedeľu 40-dňového pôstu pred Veľkou nocou. V pôstnom období si evanjelici pripomínajú utrpenie a smrť Pána Ježiša Krista.

Evanjelická cirkev v čase pôstu nekladie taký dôraz na zdržiavanie sa jedál ako iné cirkvi. Skôr sa zameriava na úprimné pokánie - návrat k Bohu, na to, aby sa veriaci usilovali o vnútornú obnovu, aby boli láskaví k svojim blížnym, pomáhali tým, ktorí trpia, sú chorí, alebo opustení, sú bez jedla či bez prístrešia.

Evanjelickí duchovní v čase pôstu nepoužívajú bielu kamžu, nosia len čierny "luterák".

V cirkevných zboroch ECAV sa obvykle v niektorom z pôstnych týždňov koná pôstny modlitebný týždeň. Veriaci sa počas neho stretávajú pri čítaní a výklade Božieho slova, piesňach a modlitbách, do ktorých sa každý účastník môže zapojiť. Bohoslužby celého týždňa majú jednu ústrednú tému. V niektorých cirkevných zboroch sa v čase pôstu koná duchovné pásmo slova a hudby.

Pre gréckokatolíkov sa Veľký pôst - Svätá Štyridsiatnica začal už o dva dni skôr - v pondelok 11. februára. Do 40 dní pôstu gréckokatolíci počítajú aj soboty a nedele, kým rímskokatolíci nedele nerátajú. Počas celej Štyridsiatnice sa používa tmavočervená liturgická farba bohoslužobných rúch a oltárnych plachiet. Toto obdobie je spojené aj s prísnym pôstom.
 

Vyberte región